
Alt om corona og løn
Vi følger corona udviklingen tæt og vil løbende beskrive regeringens lovændringer her på siden.
Vi følger corona udviklingen tæt og vil løbende beskrive regeringens lovændringer her på siden.
På baggrund af en trepartsaftale foreslår regeringen desuden, at forældre til smittede børn - og forældre til børn der er blevet sendt hjem fra skole/institution, fordi andre har fået corona - i yderste nødsfald og under en række forudsætninger kan få hvad der svarer til barselsdagpenge. Aftalen er trådt i kraft og gælder frem til den 31. marts 2021.
Derfor udskyder DataLøn afregningen af A-skat og AM-bidrag, så den følger de nye frister. Det sker automatisk, og du skal ikke selv gøre noget.
Hvis du ikke ønsker at vi udskyder afregningen efter de forlængede frister, kan du bede os om at afregne efter de gamle. Du skal bare give os besked i god tid.
Læs mere og få overblik over fristerne >>
Forretningsrejse: Virksomheden har ansvaret for medarbejderen. Strander medarbejderen i udlandet på grund af coronavirus, skal du betale løn samt rimelige opholdsudgifter for medarbejderen.
Bliver medarbejderen syg under forretningsrejsen, så vedkommende ikke kan rejse, svarer det til en normal sygemelding.
Privat: Du skal følge reglerne om force majeure: Som udgangspunkt skal medarbejderen selv betale for den nødvendige frihed. I kan selvfølgelig aftale andet. Måske er arbejde på distancen helt eller delvist muligt.
Erhvervsministeriet opfordrer til, at arbejdsgivere udbetaler løn til medarbejdere, som bliver sendt i karantæne.
Hvis det ikke er myndighederne eller en læge, der kræver karantænen, skal den aftales med dig som arbejdsgiver.
Hvis medarbejderen har rejst i de særlige risikoområder eller andet, som giver anledning til at tro, at han har haft kontakt til nogen smittet med corona, opfordrer sundhedsmyndighederne til, at vedkommende bliver hjemme (karantæne).
Hvis din medarbejder alene er i karantæne på grund af risikoen for smitte, men ikke selv er syg, kan du om muligt bede vedkommende om at arbejde hjemmefra.
Bliver medarbejderen syg under sin ferie, har han ret til at få erstatningsferie efter 5 sygedage, hvis han har optjent i alt 25 dages betalt ferie. Har medarbejderen optjent mindre end 25 dages ferie, har han ret til erstatningsferie efter et forholdsmæssigt mindre antal sygedage. Medarbejderen har kun ret til erstatningsferie fra den dag, han melder sig syg til sin arbejdsgiver.
Hvis dine medarbejdere er funktionærer, skal du derfor overholde funktionærlovens varsler. Er dine medarbejdere ikke omfattet af funktionærloven, skal du følge opsigelsesvarlserne i deres ansættelseskontrakt eller overenskomst.
Derudover skal du være opmærksom på, at en opsigelse ikke må være et udtryk for forskelsbehandling, og der i flere tilfælde skal være en saglig baggrund for en opsigelse. Selvom det kan være sagligt at opsige medarbejdere af økonomiske årsager, skal disse økonomiske årsager derfor kunne dokumenteres.
Selvom en del af de indefrosne feriepenge skal udbetales allerede i år, ændrer det ikke noget for dig som arbejdsgiver. Din deadline for at tjekke og indberette dine medarbejderes indefrosne feriepenge er fortsat den 31. december 2020. Det er nemlig staten, der "lægger ud" for udbetalingen af de 3 ugers feriepenge.
Det er dog en god idé, hvis du allerede nu afstemmer dine ansattes indefrosne feriepenge - og retter saldi om nødvendigt. Vi har lavet en vejledning til dig. Og husk, at det kun gælder for medarbejdere der er ansat med ferie med løn.
Psst! Som kunde hos DataLøn kan du naturligvis regne med, at vi klarer indberetningen af de indefrosne feriepenge for dig - det gør vi den 28. december 2020.
Du skal udbetale løn til medarbejderen helt på samme måde, som du gør, når vedkommende ellers er syg: Hvis medarbejderen er ansat som funktionær, har han ret til fuld løn. Hvis der er tale om en anden type medarbejder, vil reglerne for løn under sygdom stå i overenskomsten eller i ansættelseskontrakten.
En mulighed er desuden, at medarbejderne skiftes til at være på arbejde. På den måde undgår I at være for meget i kontakt med hinanden.
Det er en dårlig idé at tage børn med på arbejde, da vi skal undgå for tæt kontakt mellem smittekæder.
Selv om det er medarbejderens ansvar, bør du gå i dialog med medarbejderen om at tilrettelægge arbejdsdagen, så der bliver arbejdet, men fx også bliver plads til at hjemmeundervise børn.
Har en medarbejder et barn, der er voldsomt - men ikke sygeligt - bekymret over coronavirusset, kan medarbejderen som udgangspunkt kun blive hjemme, hvis I har aftalt det. Det vil være selvbetalt frihed.
Du søger refusionen gennem virk.dk (NemRefusion) efter de almindelige frister, og skal anføre “coronavirus” under ”anden årsag”.
Nogle overenskomster giver mulighed for at sende medarbejderne hjem uden løn. Men hvis du ikke har en kollektiv overenskomst, skal du betale dine medarbejdere løn, når de er hjemsendt.
Det gælder både for månedslønnede og timelønnede.
Hvis dine timelønnede ikke har en fast arbejdstid, skal du beregne, hvor meget de ville have fået, hvis de ikke var blevet sendt hjem. Hvis deres timer ikke varierer så meget, kan du beregne gennemsnittet på baggrund af de sidste 3 måneder. Er deres arbejdstid mere varierende, kan du se 12 måneder tilbage.
Hvis dine medarbejdere er omfattet af en kollektiv overenskomst, kan den dog indeholde andre regler for betaling under hjemsendelsen, herunder at medarbejderne skal have betaling som under sygdom.
Kompensation for faste udgifter >>
Lønkompensation i forbindelse med coronavirus >>
Udskyd betalingen af A-skat og AM-bidrag ved coronavirus >>
Medarbejder er smittet med coronavirus >>
Læs mere om indbetaling af DA Barsel >>
Kompensation for omsætningstab >>
Coronavirus og sygedagpenge til selvstændig erhvervsdrivende >>
Så sidder vores personalejurister klar hjemmefra til at svare på alle dine spørgsmål.
Det kan eksempelvis være spørgsmål om løn under sygdom eller karantæne. Vi guider dig til hvilke forholdsregler, du som arbejdsgiver bør tage.
Vi følger nemlig regeringens tiltag og udviklingen af corona tæt, og er altid opdateret med den nyeste viden inden for personalejura.
Ring til os på 72 27 90 16
![]() Victoria Bang |
![]() Amalie Stæhr Jensen |
![]() Pernille Flamand |
![]() Matilde Yvander |