Hvad gør du, hvis din medarbejder rejser til udlandet på trods af myndighedernes anbefalinger
Hvis din medarbejder rejser til et “forbudt” land
Det er for nyligt blevet slået fast, hvor man kan rejse hen i sin sommerferie i år. Men det kan være svært at have overblik over, hvordan man skal forholde sig, hvis en medarbejder rejser til et land, hvor myndighederne fortsat fraråder rejser.
Som det ser ud nu, anbefaler myndighederne, at man går i 14 dages karantæne, når man kommer hjem fra et land, hvortil der frarådes rejse. Det betyder, at hvis din medarbejder f.eks. beslutter at rejse til Frankrig og skal i karantæne, når han eller hun kommer hjem, så vil det være for egen regning.
Som udgangspunkt skal du altså ikke betale løn til medarbejdere, der vælger at trodse myndighedernes anbefalinger og skal i karantæne af den grund. Hvis medarbejderen kan arbejde lige så effektivt hjemmefra, kan I dog aftale dette, og så skal vedkommende have sin almindelige løn.
Hvis medarbejderen får corona på ferien
Hvis medarbejderen bliver syg med corona på sin ferie, kan der være tale om selvforskyldt sygdom. Dette skyldes, at han eller hun har valgt at rejse til et land, som myndighederne fraråder, og hvor forsikringen heller ikke dækker. Det vil være lovligt forfald, at medarbejderen er syg, men du skal altså ikke betale sygeløn til medarbejderen, når det drejer sig om selvforskyldt sygdom.
Desuden skal du som arbejdsgiver være opmærksom på, at du ikke må bestemme, hvad din medarbejder gør i sin ferie. Du kan altså ikke forbyde, at din medarbejder rejser til Frankrig, men du kan oplyse om, hvilke konsekvenser det vil og kan få.