Ny ferielov - fra forskudt- til samtidighedsferie

 

Folketinget har vedtaget en ny ferielov

Folketinget har vedtaget ny ferielov, som træder i kraft 1. september 2020. Den nye ferielov er blandt andet vedtaget for at gøre det nemmere og hurtigere for nye medarbejdere på arbejdsmarkedet at holde ferie med løn. 

Som kunde i DataLøn kan du altid være sikker på, at dit lønsystem er opdateret i forhold til gældende lovgivning. Men derfor er det rart alligevel at forstå den lovgivning, der ligger bag. Ikke mindst fordi du sikkert har medarbejdere, der stiller dig spørgsmål.

I dag har vi forskudt ferie, som betyder, at ferien først kan holdes i året efter fra 1. Maj og 12 måneder frem, men den 1. september 2020 får vi ny ferielov.

Med den nye lov får du samtidighedsferie. Du optjener det samme antal feriedage, præcis som du gør i dag, men som noget nyt må du holde ferien allerede i den efterfølgende måned. Det betyder, at vi kan holde ferien samtidig med, at vi optjener den. 

Den nye lov er blandt andet vedtaget for at gøre det nemmere og hurtigere for nye medarbejdere på arbejdsmarkedet at holde ferie med løn. I princippet kan en nyuddannet i dag risikere at skulle vente 16 måneder på at kunne holde betalt ferie. 

I forbindelse med den nye ferielov, kommer ferieåret til at vare 12 måneder - fra første september til 31. august. Og som noget nyt får vi en ferieafholdesesperiode. Den løber fra 1. september til 31. december det efterfølgende år.

Man har valgt at ferieåret starter den 1. september, da man har designet ferieordningen efter den måde, vi traditionelt holder ferie på her i Danmark. De fleste vil gerne have 3 ugers ferie om sommeren, en uges ferie i efteråret og en uge om vinteren.

 


Tidsmæssig forskydning

I dag har vi en tidsmæssig forskydning i forhold til, hvornår vi optjener ferie med løn og hvornår, vi må afholde den. Vi optjener 2,8 dage hver måned i løbet af året fra 1. januar til 31. december, og så må vi afholde dagene fra den efterfølgende 1. maj.

Fra 1. September 2020 får vi lov til at afholde feriedage med løn i takt med, at vi optjener dem. Hvis man f.eks. får nyt job 1. September, så optjener man i løbet af den første måned 2,8 feriedage, som man må afholde fra 1. oktober. 

Se forskellen på nuværende og nye ferielov 

Ferie efter den nye ferielov

Mød Louise, der holder ferie efter den nye ferielov.

I løbet af et år ved Louise, at hun gerne vil holde én uges vinterferie, tre ugers sommerferie og én uges efterårsferie. I efteråret fra september optjener Louise feriedage til vinterferien 

Hen over vinter og forår optjener hun feriedage nok til sommerferien, og om sommeren optjener Louise feriedage til efterårsferien. Efterårsferien ligger efter ferieåret er slut, men fordi vi får ferieafholdelsesperioden, kan Louise holde sin ferie uden at lave en aftale med sin arbejdsgiver om overførsel af ferie.

Men hvad sker der, hvis Louise bliver forhindret i at holde ferie f.eks. på grund af barsel? 
Hvis Louise bliver forhindret i at holde sin ferie på grund af barsel, bliver op til 4 uger af hendes ferie automatisk overført til næste ferieafholdelsesperiode. De bliver altså ikke udbetalt. 

Den 5. ferieuge vil hun kunne få udbetalt, eller hun kan aftale med sin arbejdsgiver at den bliver overført til næste ferieafholdelsesperiode. 

 

Udbetaling af feriepenge

Mød Mads, som får udbetalt feriepenge efter den nye lov.

Mads plejer at få udbetalt sine feriepenge fra feriekonto 1. april. Det kan han ikke længere. I stedet kan han fremover få udbetalt sine feriepenge i takt med at han optjener dem

Med samtidighedsferie får du mulighed for at holde ferie på forskud, men kun efter aftale med din arbejdsgiver - det er altså ikke en ret du har.

 

Ferie på forskud

Mød Anne, som holder ferie på forskud

 

Anne har aftalt med sin arbejdsgiver, at hun holder ferie i 4 uger i januar for at rejse til Nepal.

I januar har Louise optjent 8 dages ferie. Hun indgår en aftale med sin arbejdsgiver

om, at hun får lov til at holde hele sin ferie med betaling. Hun får altså udbetalt 12 dages ferie på forskud. De 12 dages ferie, vil efterfølgende blive modregnet i den ferie hun optjener hos arbejdsgiveren.


Det er uden betydning om man som ansat holder ferie med feriegodtgørelse eller holder ferie med løn.

 

 

Læs mere om ny ferielov

Ny ferielov - overgangsordning -->

Sådan påvirker ny ferielov virksomhedens økonomi -->

Hent guiden "Forstå ny ferielov på 10 minutter -->

Kom med på kursus

Ferieloven er meget, meget mere end en ny måde at optjene og afholde ferie. Er du arbejdsgiver, skal du kende til hele overgangsordningen fra gammel til ny ferielov, hvad man som virksomhedsejer skal tage stilling til og hvilke konsekvenser den nye ferielov har for overenskomster og ansættelsesaftaler i Danmark. For eksempel for nyuddannede og nyansatte.

Vores jurister har sammensat et kursus, der besvarer alt dette. Vi har oplevet en enorm efterspørgsel, men der er stadig pladser tilbage - og så arbejder vi på højtryk for at finde nye datoer.

Læs mere og tilmeld kursus

Eller vent på et webinar

På grund af efterspørgslen arbejder vi på et webinar, som du selvfølgelig kan blive inviteret til, så snart vi har indhold og datoer klar. På webinaret vil vores jurister gennemgå den nye ferielov, og der er mulighed for at stille spørgsmål via chat.

Tilmeld dig nyhedsbrevet Forskellen

Hold dig opdateret på løn og HR

Husk også at du kan tilmelde dig vores nyhedsbrev, som vi sender en gang om måneden. Så er du altid opdateret om alt, der vedrører løn, personale og HR, og du er blandt de første til at høre om nye ydelser og produkter fra DataLøn.

Du kan altid afmelde dig igen med et enkelt klik. Det kan du i bunden af alle de e-mails, du får fra os. Du kan læse mere om vores privatlivspolitik her.

 

*