Sådan beregner du ferietillæg i overgangsperioden

Vi får en del spørgsmål om, hvad der egentlig sker med ferietillægget - både i overgangsperioden, og når vi er gået over til samtidighedsferie. Se her, hvordan du beregner ferietillæg - og hvad der sker med tillægget, når vi går over til samtidighedsferie.

Først og fremmest vedrører den nye ferielov kun de 5 uger, som er sikret gennem ferieloven. Det samme gælder for ferietillægget på 1 %. Alt hvad I har aftalt udover det - for eksempel i overenskomst eller i kontrakter - skal I selv tage stilling til.

Og lad os lige slå fast: Laver du løn i DataLøn, så beregner vi helt automatisk ferietillæg i overgangsperioden - både den lovpligtige 1 % og eventuelt ekstra ferietillæg.

Ferietillæg i 2020

I 2019 optjener vi ferietillæg og feriegodtgørelse som normalt i de første 8 måneder - og det bliver udbetalt med april- eller majlønnen 2020.

Men fra 1. september 2019 begynder indefrysningsperioden, og det lovpligtige ferietillæg på 1 % vil indgå i de feriepenge, som bliver indberettet og indbetalt til Lønmodtagernes Feriemidler. Det er altså kun, hvis man har et ekstra tillæg, at man kan få den del (fra de sidste 4 måneder) udbetalt i 2020.

De indefrosne feriepenge bliver automatisk udbetalt, når du får ret til folkepension eller forlader arbejdsmarkedet.

Ekstra ferietillæg optjent i 2020

Det ekstra ferietillæg man optjener i de første 8 måneder af 2020, skal udbetales til medarbejdere. Hvornår det præcis skal ske, skal du tjekke overenskomsten for.

Virksomheder uden en overenskomst skal selv beslutte, hvornår de vil udbetale tillægget. Hvis virksomheden beslutter at beholde pengene selv, vil det for medarbejderen være en væsentlig vilkårsændring, som skal varsles.

Sådan bliver det fra 1. september 2020

Ferietillægget vil blive udbetalt anderledes med den nye ferielov, fordi ferietillægget ikke vil kunne udbetales ved ferieårets start i et system med samtidighedsferie.

Derfor vil ferietillægget skulle udbetales enten

  • samtidig med, at den dertil svarende ferie begynder,
  • eller 2 gange årligt
  • Med lønnen for maj måned får man udbetalt ferietillæg for perioden fra 1. september til 31. maj
  • Med lønnen for august måned får man udbetalt ferietillæg for den resterende del af ferieåret.

Arbejdsgiveren har altså valget mellem to forskellige måder at udbetale ferietillægget på.

Er du stadig i tvivl?

Hvis du stadig er i tvivl om, hvad du skal gøre med ferietillægget, så er du velkommen til at ringe til vores juridiske rådgivning på 72 27 90 16, som sidder klar til at hjælpe dig med at forstå overenskomster og kontrakter.