Udbetaling af indefrosne feriepenge før tid

Folketinget har netop vedtaget et lovforslag, der giver mulighed for, at danskerne kan få udbetalt 3 af de 5 ugers ferie, som ellers skulle være indefrosset. Formålet er at sætte gang i den danske økonomi efter corona-krisen.

Men hvad betyder det for dig som arbejdsgiver? Vi har gennemgået lovforslaget og samlet de vigtigste pointer til dig.

 

Hvem kan få udbetalt 3 ugers indefrosne feriepenge?

Det er kun lønmodtagere, der er omfattet af ferieloven, og derfor er det også kun lønmodtagere, der har indefrosne feriepenge til gode.

Teknisk set har alle borgere mulighed for at søge om at få udbetalt de 3 ugers feriepenge, men det er ikke alle, der er berettiget til at få dem udbetalt. Eksempelvis er “ægte” direktører ikke omfattet ferieloven og skal altså ikke have indefrosset nogle feriepenge (og kan dermed heller ikke få udbetalt indefrosne feriepenge).

Hvis man har fået udbetalt feriepenge fra fonden, som man ikke har krav på, kan fonden kræve pengene tilbagebetalt. Og det gælder altså også, selvom vedkommende ikke vidste, at han eller hun ikke havde krav på feriepengene.


Hvad kan medarbejderen få udbetalt?

Medarbejderen kan få udbetalt 3 ugers indefrosne feriepenge. Ferien skal være optjent i perioden mellem 1. september 2019 og 31. marts 2020. Det konkrete beløb bliver beregnet på baggrund af oplysninger fra eIndkomst, FerieKonto, ATP mv. Medarbejderen skal betale almindelig indkomstskat af det beløb, der bliver udbetalt.

Se, hvad du kan få udbetalt

Hvis medarbejderen er ny på arbejdsmarkedet og ikke har optjent ferie i indefrysningsperioden, kan han/hun ikke få noget udbetalt. 

 

Hvad skal medarbejderen gøre?

Medarbejderen skal selv søge om at få pengene udbetalt via borger.dk.  

Der er ikke fastsat nogen endelig procedure, men det vil formentlig være muligt at ansøge i perioden mellem starten af oktober og den 1. december 2020.


Vi indberetter pengene for dig

Som arbejdsgiver skal du ikke gøre noget andet end det, vi hidtil har fortalt dig.

Hvis dine medarbejdere får ferie med feriegodtgørelse, bliver de indefrosne feriepenge løbende indberettet og indbetalt til FerieKonto eller en anden feriekasse. 

Har dine medarbejdere ret til ferie med løn, er indberetningsfristen for indefrosne feriepenge fortsat den 31. december 2020, og DataLøn laver indberetningen for dig. Du bør dog afstemme medarbejdernes saldi allerede nu og rette evt. fejl, så du er sikker på, at indberetningen af de indefrosne feriepenge bliver korrekt.


Du kan først indbetale pengene i 2021

Det er endnu ikke fastsat, hvornår du kan indbetale de indefrosne feriepenge til fonden, men det bliver først i 2021. 

Det er nemlig staten, der “lægger ud” for de 3 ugers indefrosne feriepenge, som fonden udbetaler i år til de medarbejdere, der vælger at få pengene ud. Og fonden beregner det konkrete beløb til den enkelte person ud fra oplysninger fra eIndkomst, FerieKonto, ATP mv.

 

Har du brug for hjælp?

Hos DataLøn følger vi med i udviklingen og holder dig opdateret, hvis der sker nogen ændringer. 

Og har du spørgsmål, er du altid velkommen til at ringe til vores jurister, som kan guide dig igennem reglerne til meget konkurrencedygtige priser, på 72 27 90 16.  Har du et ekspert-abonnement er den juridiske hotline inkluderet.