Overførsel og udbetaling af ferie

- få styr på medarbejdernes muligheder


Ferieloven regulerer, hvordan optjent ferie kan udbetales eller overføres fra én ferieafholdelsesperiode til den næste. Dén problematik har vi samlet forskellig info om på denne side - set fra det juridiske perspektiv.

Vi håber, du får glæde og overblik af både vores eksempler, vores vejviser, vores beregner og vores guides.

Obs! Ferieloven regulerer udelukkende de 5 ugers ferie, som alle lønmodtagere er sikret som et minimum. Har I ferie derudover hos jer, skal I tjekke overenskomst, personalehåndbog eller individuelle kontrakter for, hvordan dén ferie eventuelt kan overføres og/eller udbetales.

Grundlæggende gælder ...

... at det kun er optjent ferie ud over de første 20, der i det hele taget kan udbetales eller overføres.

Har en medarbejder med 5 ugers optjent ferie således flere uafholdte feriedage end 5, når ferieafholdelsesperioden udløber, skal værdien af dem indbetales til Arbejdsmarkedets Feriefond (med mindre der er feriehindring på spil).

Eksempel #1: Jens har kun holdt 15 af 25 dage

Jens har været ansat hele ferieåret og har optjent 25 feriedage. Han har kun fået brugt 5 dage i sin vinterferie og 10 dage i sin sommerferie. Jens når ikke at få afholdt flere dage inden 31. december, og har altså kun holdt 15 dage i alt. Af de 25 feriedage, er der 5 dage som hører til de første 20. Disse 5 dage skal du som arbejdsgiver indbetale til Arbejdsmarkedets Feriefond. Jens mister dem altså. Jens aftaler med sin arbejdsgiver, at de sidste 5 dage (5. ferieuge) overføres til næste ferieafholdelsesperiode. Det er nemlig de dage, der ligger ud over de 20 første.

Eksempel #2: Sara vil gerne have den 5. ferieuge udbetalt

Sara har været ansat i hele ferieåret og har optjent 25 feriedage. I starten af december opdager hun, at hun ikke når at afholde sin 5. ferieuge inden nytår. I aftaler, at hun får værdien af sin 5. ferieuge udbetalt med decemberlønnen. Tjek Supportcenteret for at se, hvordan du regner værdien ud. I kunne også aftale, at Sara får overført feriedagene, så hun kan bruge dem helt frem til 31. december 2022, hvis det var dét, hun ønskede... I så fald skal I bare indgå aftalen skriftligt senest den 31. december 2021.


Den helt enkle vejviser

Vi har lavet en vejviser (på årsmøderne er den blevet kaldt et "tælletræ"), hvor du ved at svare på en række ja/nej spørgsmål et efter et, får præcis at vide hvad du kan eller skal stille op med den enkelte medarbejders restferie.

Ferie med løn

Feriekonto/feriekasse

Virksomhedens konto
 

Hent vores ferieguides kvit og frit

Der er én til dig, der laver løn.

Guide_Ferie---principper-og-regler.jpg

Og så er der én til dine medarbejdere.

Ferieguide-til-dine-medarbejdere-faa_svar.jpg

 

Lær hvordan du håndterer overførte feriedage i DataLøn
- på bare en halv time

Tilmeld webinar

Tast fakta, så regner vi den ud for dig ...

Prøv beregneren, og få svar på, hvor mange optjente feriedage den enkelte medarbejder kan få overført og/eller udbetalt i forbindelse med den ferieafholdelsesperiode, der slutter den 31. december.

Når du udfylder de historiske data og ser den endelige beregning, så husk, at det hvert ferieår kun er feriedage ud over de 20 første, der potentielt kan overføres eller udbetales.