Overførsel og udbetaling af ferie

- få styr på medarbejdernes muligheder


Ferieloven regulerer, hvordan optjent ferie kan udbetales eller overføres fra én ferieafholdelsesperiode til den næste. Dén problematik har vi samlet forskellig info om på denne side - set fra det juridiske perspektiv.

Vi håber, du får glæde og overblik af både vores eksempler, vores vejviser og vores guides.

Obs! Ferieloven regulerer udelukkende de 5 ugers ferie, som alle lønmodtagere er sikret som et minimum. Har I ferie derudover hos jer, skal I tjekke overenskomst, personalehåndbog eller individuelle kontrakter for, hvordan dén ferie eventuelt kan overføres og/eller udbetales.

Sådan gør du i DataLøn

Find ud af, hvordan du beregner værdien af feriedagene, hvis medarbejderen ønsker at få udbetalt sin restferie; hvordan du får flyttet feriedage fra én ferieafholdelsesperiode til den næste; og meget mere. Du finder vejledningen til det hele i Supportcenteret



Grundlæggende gælder ...

... at det kun er optjent ferie ud over de første 20, der i det hele taget kan udbetales eller overføres.

Har en medarbejder med 5 ugers optjent ferie således flere uafholdte feriedage end 5, når ferieafholdelsesperioden udløber, skal værdien af dem indbetales til Arbejdsmarkedets Feriefond (med mindre der er feriehindring på spil).

Eksempel #1: Jens har kun holdt 15 af 25 dage

Jens har været ansat hele ferieåret og har optjent 25 feriedage. Han har kun fået brugt 5 dage i sin vinterferie og 10 dage i sin sommerferie. Jens når ikke at få afholdt flere dage inden 31. december, og har altså kun holdt 15 dage i alt. Af de 25 feriedage, er der 5 dage som hører til de første 20. Disse 5 dage skal arbejdsgiver indbetale til Arbejdsmarkedets Feriefond. Jens mister dem altså. Jens aftaler med sin arbejdsgiver, at de sidste 5 dage (5. ferieuge) overføres til næste ferieafholdelsesperiode. Det er nemlig de dage, der ligger ud over de 20 første.

Eksempel #2: Sara vil gerne have den 5. ferieuge udbetalt

Sara har været ansat i hele ferieåret og har optjent 25 feriedage. I starten af december opdager hun, at hun ikke når at afholde sin 5. ferieuge inden nytår. I aftaler, at hun får værdien af sin 5. ferieuge udbetalt med decemberlønnen. Tjek Supportcenteret for at se, hvordan du regner værdien ud. I kunne også aftale, at Sara får overført feriedagene, så hun kan bruge dem helt frem til 31. december, hvis det var dét, hun ønskede... I så fald skal I bare indgå aftalen skriftligt senest den 31. december.


Den helt enkle vejviser

Vi har lavet en vejviser, hvor du ved at svare på en række ja/nej spørgsmål et efter et, får præcis at vide hvad du kan eller skal stille op med den enkelte medarbejders restferie.

Ferie med løn

Feriekonto/feriekasse

Virksomhedens konto
 

Hent vores ferieguides kvit og frit

Der er én til dig, der laver løn.

Guide_Ferie---principper-og-regler.jpg

Og så er der én til dine medarbejdere.

Ferieguide-til-dine-medarbejdere-faa_svar.jpg

 

Lær hvordan du håndterer overførte feriedage i DataLøn
- på bare en halv time

Tilmeld webinar

Brug for skriftlige aftaler?

Hvis en medarbejder enten skal have overført sin 5. ferieuge eller have den udbetalt inden den 31. december, kan vores jurister hjælpe jer med at få aftaleteksten på plads. Med en skabelon er I sikre på, at jeres aftaler lever op til de juridiske krav, der er. Hver skabelon koster 499 kr.

Ring på 72 27 90 16  - og få fat på vores skabeloner.

 

 

Lon-Lone_2_1620_400x300.png