
Sådan varsler du sommerferie
Ferieloven er laveste fællesnævner, og den giver alle medarbejdere ret til at holde 3 ugers sammenhængende ferie i hovedferieperioden, der løber fra den 1. maj - 30. september.
Som hovedregel skal arbejdsgiver og medarbejder blive enige om, hvornår ferien skal ligge. Kun hvis du har en saglig begrundelse i form af driftsmæssige hensyn, kan du afvise den enkelte medarbejders ferieønske og placere ferien på et andet tidspunkt.
Har du dit grundlag i orden for at placere en medarbejders sommerferie, skal du informere medarbejderen tidligst muligt, og senest med ferielovens varsler. For hovedferiens (sommerferiens) vedkommende er varslet 3 måneder (restferie skal varsles med mindst 1 måned).
Den nye ferielov skærper varslingsreglerne, så du ikke længere generelt kan fravige dem. Du kan altså for eksempel ikke længere i en ansættelseskontrakt aftale kortere varsler end dem, der følger af ferieloven. Sådan en generel fravigelse vil ikke bare være ugyldig, men også ulovlig. Og det gælder vel at mærke også, selv om medarbejderen frivilligt er gået med til det.
Holder jeres virksomhed kollektivt ferielukket i løbet af hovedferieperioden (sommerferielukket), skal ferien naturligvis også i denne situation varsles med 3 måneder.
Det er vigtigt, at I varsler ferien konkret. Det vil sige, at I skal angive de helt specifikke datoer eller perioder, I holder lukker. I kan altså ikke bare varsle, at I holder lukket 3 uger i juli måned. Det er ikke konkret nok.
Vi anbefaler, at I altid varsler skriftligt, selv om loven ikke kræver det. Men så er jeres dokumentation i orden. I kan varsle den enkelte, men I kan også gøre det kollektivt - for eksempel ved opslag i kantinen, i jeres personalehåndbog eller på virksomhedens intranet.
Når det gælder kollektiv ferielukning, skal I huske at reservere medarbejdernes optjente feriedage til ferielukningen. For har I ikke fået dem reserveret, har medarbejderen måske fået brugt så mange dage inden, at der ikke er nok til den kollektive ferielukning. Og så er det jer, der står med den økonomiske abe, for ved kollektiv ferielukning skal I betale medarbejderens ferie (med mindre medarbejderen ikke har haft mulighed for at optjene ret til betalt ferie, for eksempel som nyansat).
Når I reserverer medarbejdernes feriedage til en periode med kollektiv ferielukning, kan det også betyde, at I må afslå en medarbejders ønsker til ferie i øvrigt - for at sikre at der er optjent nok ferie til samtlige dage under ferielukningen.
Hvis du har spørgsmål til reglerne om varsling af ferie, vilkår i ansættelseskontrakter om ferievarsler eller reglerne om kollektiv ferielukning, kan du altid kontakte vores jurister på jura@dataloen.dk eller telefon 72 27 90 16.