Sådan afrunder du feriedage

De nye ferielovsregler har givet anledning til en lang række spørgsmål, særligt i forhold til samtidighedsferie, fordi det jo er en ny måde, vi skal holde ferie på.

Som altid optjener du 2,08 feriedage for hver måneds ansættelse, og du kan allerede holde dem måneden efter.

Men selvom vi optjener 2,08 feriedag hver måned, skal ferie holdes i hele dage. Det betyder, at selvom medarbejderen eksempelvis har optjent 4,16 dage, vil medarbejderen kun kunne holde 4 feriedage. De 0,16 feriedage vil stadig fremgå af medarbejderens feriesaldo og vil løbende forøges i takt med at medarbejderen optjener flere feriedage. Vælger I at runde op og registrerer 5 betalte feriedage, er der altså tale om ferie på forskud.

Vær opmærksom på, at der kan gælde særlige regler for jer, hvis I er omfattet af en kollektiv overenskomst.

 

25 feriedage i løbet af et optjeningsår

Som nævnt optjener en medarbejder 2,08 feriedage pr. måneds ansættelse. Det betyder, at medarbejderen altså har 2,08 feriedage x 12 måneder svarende til 24,96 feriedage, men ifølge ferieloven optjener alle medarbejdere faktisk ret til 25 betalte feriedage i løbet af et optjeningsår. Derfor skal der ved optjeningsårets afslutning rundes op til 25 dage.

Sagt på en anden måde skal der i det løbende ferieår ikke ske nogen afrunding af de feriedage, som medarbejderen optjener, for så er der nemlig tale om ferie på forskud. Først når medarbejderen har optjent ferie hos dig som arbejdsgiver i et helt optjeningsår fra 1. september til 31. august, skal de 24,96 feriedage rundes op til 25.

 

Oprunding ved optjeningsårets afslutning

Som kunde hos DataLøn sørger vi automatisk for, at systemet runder op med 0,04 feriedag på de medarbejdere, der har været ansat et helt optjeningsår. Det betyder, at de har 25 feriedage ved optjeningsårets afslutning den 31. august. Det betyder også, at de i september har 3 feriedage, fordi de løbende optjener 2,08 feriedag pr. måned, og fordi de kun kan holde hele dage, når de holder ferie. 

Hvis dine medarbejdere er tilmeldt ferieregnskabet i DataLøn, kan både du og hver enkelt medarbejder følge med i feriedagene på lønsedlen. Eksempelvis kan de selv se, hvor mange feriedage de har tilbage til afholdelse.

Husk, at du også kan bruge vores feriedage-beregner kvit og frit, så du og dine medarbejdere nemt kan få overblik over jeres feriedage.

Beregn feriedage  

 

Optjenings- og afholdelsesperioderne

Den nye ferielov betyder også nye optjenings- og afholdelsesperioder. Ferien optjenes fra den 1. september til den 31. august (12 måneder), og kan holdes i ferieafholdelsesperioden, der løber fra den 1. september til 31. december året efter (16 måneder).

 

Har du spørgsmål?

Så kan du som DataLøn-kunde altid ringe til vores dygtige lønkonsulenter eller jurister.

Har du spørgsmål til selve lønnen, kan du få svar ved at ringe på 72 27 90 90

Har du spørgsmål til ferieloven og reglerne, kan du få svar ved at ringe på 72 27 90 16.

Er du endnu ikke DataLøn-kunde?

Hos DataLøn automatiserer vi mange processer, så du slipper for manuelt arbejde. Og har du spørgsmål til ferieloven eller løn generelt, kan vores dygtige jurister og lønkonsulenter hjælpe dig sikkert på vej.

Beregn min pris