Og ja, den påvirker også dig

Du har måske hørt, at en ny lov om tidsregistrering er lige om hjørnet. Vi ved endnu ikke, præcis hvordan loven kommer til at se ud. Men vi ved, at det snart bliver lovpligtigt for stort set alle arbejdsgivere i Danmark – og alle andre EU-medlemslande - at give deres medarbejdere mulighed for at registrere deres arbejdstid.

Det sker for at beskytte medarbejdernes rettigheder. Nærmere bestemt for at sikre, at arbejdsgivere overholder reglerne fra arbejdstidsdirektivet fra 2003, der siger:

  • at medarbejdere ikke må arbejde mere end 48 timer om ugen i gennemsnit inden for en hvilken som helst periode af fire kalendermåneder (også kaldet 48-timers-reglen)
  • at medarbejdere skal have 11 sammenhængende hviletimer inden for 24 timer (også kaldet 11-timers-reglen)
  • at medarbejdere har krav på én ugentlig fridag

Ovenstående regler er allerede lovpligtige. Den nye lov skal blot gøre det nemmere at dokumentere, om loven overholdes eller ej.

Fortæl mig, hvad loven betyder for mig som arbejdsgiver

Hvordan ved vi, at loven kommer?

Fordi en EU-dom fra 2019 gør det klart, at EU-medlemslande skal kræve, at arbejdsgivere bruger et pålideligt tidsregistreringssystem for at sikre overholdelse af arbejdstidsdirektivet. Og nu er Danmark og andre medlemslande så i gang med at implementere det ved lov. 


Det hele udsprang af en sag, hvor den spanske fagforening CCOO sagsøgte Deutsche Bank for ikke at kunne sikre, at reglerne for arbejdstid blev overholdt.

Seneste nyt – opdateres løbende:

Lovforslaget blev fremsat den 8. november, og ikrafttrædelsestidspunktet er udskudt til den 1. juli 2024. 

1. behandling af lovforslaget i folketinget er udskudt til den 24. november. Herefter skal lovforslaget også igennem en 2. og 3. behandling i folketinget.

Tidslinje over loven

Hvad kommer loven til at betyde for dig som arbejdsgiver?

Når loven træder i kraft, skal du have implementeret et tidsregistreringssystem, der kan dokumentere dine medarbejderes arbejdstid. 


Hvad skal systemet kunne?

  • Det skal være objektivt, pålideligt og tilgængeligt.
  • Det skal kunne måle den daglige og ugentlige arbejdstid – sandsynligvis ikke blot i antal timer, men fra klokkeslæt til klokkeslæt.
  • Oplysningerne i systemet skal kunne tilgås af medarbejderne.
  • Oplysningerne i systemet skal gemmes i 5 år.

Har du et tidsregistreringssystem? Prøv DataLøn Tid 

Bare rolig. Er du allerede DataLøn-kunde, får du inden den 1. juli 2024 en gratis tilføjelse til dit lønsystem, som overholder loven for tidsregistrering.

Men har du også behov for at registrere fravær, udlæg, kørsel, ferie og projekter, er DataLøn Tid nok noget for dig.

DataLøn Tid er et fleksibelt system, der kan tilpasses jeres virkelighed, som den ser ud i dag. Systemet opsættes nemlig efter jeres behov og giver dig en simpel løsning og en intuitiv brugerflade – både for dig som administrator og for den enkelte medarbejder. 

Dine medarbejdere kan registrere tid, kørsel, udlæg og meget andet direkte i appen. Og er du allerede DataLøn-kunde, bliver alle data automatisk sendt til dit lønsystem, så alt er samlet ét sted.

Bliv klogere på DataLøn Tid, book en demo eller prøv det gratis i 14 dage