Medarbejdere med fri bil

 

 

 

kvinde-i-bil_850x500.jpg

Nyder din medarbejder godt af personalegodet fri bil, har virksomheden valgt at stille en bil til rådighed for medarbejderen 24/7. Bilen må altså benyttes både i arbejdsøjemed og privat.

Fri bil som personalegode er ikke gratis for medarbejderen, og som arbejdsgiver skal du naturligvis kende de beskatningsregler der gælder, når I stiller en fri bil til rådighed. 

Beskatning af bilens værdi

Der er helt faste regler for, hvordan medarbejderen “betaler” for at have fri bil til rådighed, og I kan derfor ikke frit sammensætte en ordning. Medarbejderen beskattes i hovedtræk således, at en procentsats af bilens værdi lægges til medarbejderens bruttoløn. På denne måde betaler medarbejderen for at kunne bruge bilen privat. Det faktiske regnestykke er dog relativt kompliceret ...

Sådan finder du værdien af fri bil.

Hvor dyr må en fri bil være?

Det er op til den enkelte virksomhed at beslutte den økonomiske ramme for en fri bils pris. I kan også selv beslutte, om medarbejderen må have lov til selv at spytte i kassen og selv betale noget ekstra for at få en dyrere bil at råde over.

Et forsigtigt råd i den henseende er dog at minde om hvad der kan ske, hvis en medarbejder bliver grebet i såkaldt vanvidskørsel i en af virksomhedens biler. Bilen vil som udgangspunkt blive konfiskeret, og al værdi går i samme ombæring tabt for virksomheden. Lidt populært kan man sige, at man altid skal have råd til at miste værdien. Vanvidskørsel hører dog heldigvis til sjældenhederne ... 

Udarbejd en politik for fri bil

Det kan være en rigtig god idé at udarbejde en bilpolitik, så der ikke opstår uenighed på et senere tidspunkt. I kan med fordel på forhånd tage stilling til for eksempel følgende:

  • Må andre låne bilen?
  • Må medarbejderen køre til udlandet i bilen?
  • Hvem betaler benzin eller strøm?
  • Hvem betaler bøder?
  • Hvem betaler for reperationer og skader?
  • Hvem betaler for forsikringer?
  • Er det muligt at tilvælge udstyrsvariant og/eller ekstraudstyr?
  • Særligt afsnit om vanvidskørsel

Og det skal selvfølgelig ned på skrift.

Har I brug for hjælp til at udarbejde en bilpolitik, kan Visma DataLøns jurister hjælpe jer. Hør nærmere på 72 27 90 16, eller skriv til juristerne på [email protected]

 

Find ud af mere om skat på goder

 

Derfor er DataLøn nemt

Løn skal være nemt. Derfor kan vi hjælpe dig i gang, køre lønnen for dig og har en masse automatiske funktioner.

Skal løn være nemt?

Undgå fejl med DataLøn

Savner du prøveberegninger inden lønnen køres? Eller mulighed for at rette de fejl der er opstået? Brug vores system som din lønbogholder og få ro i maven med DataLøn.

Vil du undgå fejl?

Samlet finansløsning

Mangler du overblik, sammenhængende data og at kunne håndtere flere ansatte på en gang? DataLøn gør dit liv lettere.

Vil du have overblik?