Hvad gør du med mini-ferieåret 2020?

Inden vi går over til samtidighedsferie, har vi et mini-ferieår, hvor vi stadig holder ferie “på den gamle måde”. I år er det derfor ekstra vigtigt at planlægge sommerferien i god tid, så alle medarbejdere har ferie nok.

Den nye ferielov i Danmark betyder, at vi den 1. september 2020 går over til samtidighedsferie - altså at vi kan holde ferie i takt med, at vi optjener den. Det betyder samtidig, at vi i år har en slags mini-ferieår fra maj til september, hvor vi stadig holder ferie “på den gamle måde”.
 

Hvad er et mini-ferieår?

Den 1. maj i år starter det nye ferieår, ligesom vi er vant til. Men i år varer dette ferieår kun i 5 måneder, fordi vi skal holde ferie efter den nye ferieordning fra den 1. oktober. Derfor har vi heller ikke 25 feriedage, men kun 16,64 feriedage i mini-ferieåret. Og det betyder, at vi skal være ekstra opmærksomme på, hvordan vi ønsker at holde fri hen over sommeren i år.

Vil du blive 100 procent skarp på den nye ferielov inkl. mini-ferieåret?
Så tag med på kursus på Sjælland eller Fyn/Jylland.

Har dine medarbejdere feriedage nok til sommerferien?

Rigtig mange danskere holder 3 ugers sommerferie, og det koster som bekendt 15 feriedage. Det er der heldigvis “råd til” i de 16,64 feriedage i mini-ferieåret. Til gengæld er der så kun 1,64 feriedage tilbage til andre fridage i perioden fra maj til september.

Holder virksomheden lukket fredag efter Kr. Himmelfart?

Torsdag den 21. maj 2020 er Kr. Himmelfart og dermed en helligdag. Mange virksomheder vælger at holde lukket om fredagen den 22. maj, så alle får en forlænget weekend. Og hvis virksomheden ikke er lukket denne fredag, er der sikkert en del medarbejdere, som gerne vil have fri.

Men hvis en medarbejder holder fri (tvunget eller efter eget valg) fredag efter Kr. Himmelfart OG samtidig holder 3 uger sommerferie, så er ferien i mini-ferieåret brugt - og der er dermed ikke plads til flere fridage i perioden.

Hvad skal du gøre?

Vi anbefaler, at du fortæller dine medarbejdere om mini-ferieåret og det antal feriedage, de har fra maj til september. Vi oplever hos flere af vores kunder, at deres medarbejdere er bekymrede for, om de kan holde den sommerferie, de plejer.

Derfor kan du skabe ro på bagsmækken ved at fortælle dem, at det kan de sagtens - de skal blot være opmærksomme på, om de ønsker at holde andre feriedage i løbet af mini-ferieåret (for eksempel fredag efter Kr. Himmelfart, 1. maj eller grundlovsdag).

Hvis nogle af medarbejderne har feriedage tilbage fra det nuværende ferieår, kan I også aftale at overføre disse dage til mini-ferieåret, så medarbejderen får lidt flere feriedage til planlægningen.

Vil du blive klogere på, hvordan den nye ferielov og mini-ferieåret påvirker dit arbejde?
Så tag med på kursus på Sjælland eller Fyn/Jylland.

Afregner du ferie til FerieKonto?

Hvis dine medarbejdere holder ferie med feriepenge (feriegodtgørelse), så får de automatisk besked fra FerieKonto om, hvor mange feriepenge de har i sommeren 2020. Det plejer at ske i løbet af februar - vi holder dig opdateret.


Derfor anbefaler vi, at du informerer dine medarbejdere om mini-ferieåret, FØR de får besked fra FerieKonto. På den måde kan du forberede dem på, at beløbet i år er mindre, end det plejer at være, og samtidig sikre, at planlægningen af sommerferien i 2020 kan foregå i god ro og orden.

Hvad med efterårsferien?

Hvis dine medarbejdere ønsker at holde efterårsferie i oktober 2020, skal de overveje, om de vil spare feriedage op eller overføre evt. restferie fra det ferieår, der slutter den 30. april 2020.

Hvis dine medarbejdere holder 3 ugers sommerferie, er der nemlig kun 1,64 feriedage tilbage. Og når vi går over til samtidighedsferie i september 2020, vil de kun nå at optjene 2,08 feriedage, som kan bruges i oktober. Det betyder, at de har 3,72 feriedage og altså ikke nok til en hel uges efterårsferie.

Hvis medarbejderen har 2 feriedage tilbage, som de ikke holder inden den 1. maj 2020, kan de 2 dage overføres til mini-ferieåret, hvis I laver en aftale om det. Ferie fra mini-ferieåret, som ikke er holdt inden den 1. september 2020, bliver nemlig automatisk overført til det nye ferieår.