Hvad er jobfradrag?

Jobfradraget er et en skattefordel, som enhver der arbejder som almindelig lønmodtager (og betaler AM-bidrag) eller har egen overskudsgivende virksomhed, principielt kan få gavn af. Jobfradraget udløses dog først, når man runder 208.700 kr. i årsindkomst (2023) - og beregnes vel at mærke kun af den indkomst, der ligger over dette beløb.

Jobfradraget minder meget om beskæftigelsesfradraget, idet det er forbeholdt alle der er i beskæftigelse frem for på passiv forsørgelse. Lever du udelukkende på en overførselsindkomst som for eksempel SU eller dagpenge, er der altså ikke noget jobfradrag til dig.

Som almindelig, arbejdende lønmodtager får du jobfradraget fuldstændig automatisk på den del af din årsindtægt, der overstiger 208.700 kr., og du skal ikke gøre noget aktivt for at værre sikker på at få det. Det klarer SKAT.

Hvorfor får man jobfradrag?

Jobfradraget er sammen med beskæftigelsesfradraget sat i verden for at præmiere folk for at arbejde frem for at være på passiv forsørgelse (overførselsindkomster som for eksempel kontanthjælp, SU eller dagpenge). Idéen er, at folk på overførselsindkomst vil blive mere interesserede i at finde og tage et (hvilket som helst) arbejde, fordi de derved vil opnå ret til fradraget. Med andre ord skal jobfradraget være med til at pirre arbejdslysten hos dem, der står uden for arbejdsmarkedet.

Hvor stort er jobfradraget?

Jobfradraget er i 2023 på 4,5 procent af indkomsten, der overstiger 208.700 kr. - dog højst 2.700 kr. pr. år. Skal du opnå det højst mulige jobfradrag, skal du tjene mindst 268.700 kr. om året (2023). Jobfradraget kommer oven i beskæftigelsesfradraget, som man som beskæftiget også automatisk får.

Det er SKAT, der står for alt med hensyn til jobfradraget. Fradraget beregnes teknisk af lønbeløbet, før AM-bidraget er trukket fra. Med andre ord trækkes det fra AM-grundlaget.

Hvordan beregnes jobfradraget?

Jobfradraget får du direkte via SKAT og via din forskudsopgørelse. Din arbejdsgiver skal altså ikke gøre noget for at sikre dig det, og jobfradraget fremgår derfor heller ikke som et beløb på din lønseddel. Det skyldes, at det er indregnet i skattekortet, som indeholder det samlede fradrag, som din arbejdsgiver bruger, når der bliver lavet løn.

Men mister du for eksempel dit arbejde og skal på dagpenge, er det vigtigt, at du får ændret din forskudsregistrering med det samme, da dit jobfradrag i den situation bortfalder. Alternativt kan du i hvert fald risikere at komme til at skylde penge i skat, fordi du har haft for højt et fradrag i en periode. Det finder du i givet fald ud af, når din årsopgørelse bliver dannet.

 

Gode råd fra DataLøn

Guide til den første medarbejder

Hent guide

 

Guide til ferieloven når du laver løn

Hent guide

 

Guide-undgaa-7-typiske-fejl-i-loennen-oktober-2021-1.jpg

Hent guide

Derfor er DataLøn nemt

Løn skal være nemt. Derfor kan vi hjælpe dig i gang, køre lønnen for dig og har en masse automatiske funktioner.

Skal løn være nemt?

Undgå fejl med DataLøn

Savner du prøveberegninger inden lønnen køres? Eller mulighed for at rette de fejl der er opstået? Brug vores system som din lønbogholder og få ro i maven med DataLøn.

Vil du undgå fejl?

Samlet finansløsning

Mangler du overblik, sammenhængende data og at kunne håndtere flere ansatte på en gang? DataLøn gør dit liv lettere.

Vil du have overblik?