Undgå fortolkningstvivl med klar kontrakt

Samfundshjulene kører på højtryk, og det betyder nye ansættelser i mange virksomheder. Få styr på de typiske faldgruber og de største gevinster, når I hyrer ny arbejdskraft.

Overenskomst eller ej? Løn under barsel? Ret til feriefridage? Personalejura er måske ikke det mest spændende at beskæftige sig med. Til gengæld er det vigtigt.

Hvis du gør dit hjemmearbejde ordentligt, kan du stille dig selv og din virksomhed bedre end gennemsnittet, når du udarbejder ansættelseskontrakter for nye medarbejdere.

Ved du, at vi kan hjælpe dig med ansættelseskontrakter? Ring til Personalejuridisk Rådgivning på 72 27 90 16 og få et tlbud.

Stor aftalefrihed uden overenskomst

Sittika Sevinc Kara er juridisk konsulent i DataLøn og beskæftiger sig med ansættelsesret. Hun har en række gode råd til, hvordan du sparer dig selv for tid, penge og hovedpine, når I ansætter.

Skal medarbejderen ansættes efter en overenskomst, er der meget, der giver sig selv i forhold til løn, tillæg, feriefridage, pension, aflønning i forbindelse med sygdom osv. Men for medarbejdere, der ikke er omfattet af en overenskomst, aftaler virksomheder og lønmodtageren selv, hvilke vilkår der gælder for ansættelsen.

“Dog skal visse lovgivninger altid overholdes,” siger Sittika Sevinc Kara.

Bødestraf og fagforeninger

For at lave en korrekt ansættelseskontrakt skal man kende ansættelsesbevisloven og den øvrige ansættelsesretlige lovgivning. Ansættelsesbevisloven lister 10 punkter op, man som arbejdsgiver skal give lønmodtageren oplysninger om i en ansættelseskontrakt. Derudover står der på bedste jurasprog i ansættelsesbevisloven, at arbejdsgiver har pligt til at oplyse lønmodtager om alle væsentlige vilkår for ansættelsesforholdet.

“Men hvad er alle væsentlige vilkår?,” spørger Sittika Sevinc Kara. “Er det vilkår for overarbejde, provision, personalegoder, feriefridage?”

Hvis det ikke bliver præcist angivet i kontrakten, kan evtuelle tvister ende med at blive en sag for fagforeningen og domstolene. Og taber man som arbejdsgiver en sådan sag, kan bødestørrelsen ende på op til 25.000 kr.

Pas på kontraktskabeloner

Der findes masser af eksempler på standardiserede ansættelseskontrakter på nettet, og mange af disse kontrakter er udmærkede.

“Hvis man bruger en skabelon fra nettet til en ansættelseskontrakt, står der måske, at lønmodtageren har krav på 6. ferieuge, løn under barsel eller overarbejdstillæg. Men det er ikke lovbestemte rettigheder. Det er noget, man aftaler, medmindre ansættelsen er reguleret af en overenskomst, der giver ret til det. Som arbejdsgiver skal man være opmærksom på, om skabelonen er egnet til at dække det ansættelsesforhold, man skal beskrive,” siger Sittika Sevinc Kara.

Undgå fortolkningstvivl

Det er aldrig for sent at få gennemarbejdet en ansættelseskontrakt. Heller ikke for nuværende medarbejdere. Faktisk kan det ofte være en god ide, fordi det kan rydde fortolkningstvivl af vejen.

“Der kan eksempelvis stå i en kontrakt, at der kan forekomme overarbejde og intet andet. Betyder det, at medarbejderen har pligt til overarbejde? Eller er det kun efter aftale? Og skal medarbejderen have betaling eller afspadsering for overarbejde? Jo mere præcist det står angivet, des færre misforståelser sker der, og des færre sager kan eskalere,” siger Sittika Sevinc Kara og slutter:

“Når jeg taler med virksomheder, siger de, at der er intet, der dræner energi, som konflikter. Derfor skal ansættelseskontrakter også laves korrekt og gerne ved ansættelsens begyndelse.”

Hjælp og rådgivning

Har du behov for rådgivning eller hjælp til at udarbejde en ansættelseskontrakt? Kontakt Personalejuridisk Rådgivning på 72 27 90 16.