Hvad er B-skat?

B-skat er den skat, du svarer af indkomst, der ikke er A-indkomst. Det vil sige, det er ikke en arbejdsgiver, der indeholder og indbetaler skatten for dig (A-skat), men skat du selv indbetaler til SKAT, fordi du har haft en B-indkomst.

Du betaler B-skat, hvis du ved siden af dit almindelige, faste arbejde for en arbejdsgiver (A-indkomst) for eksempel har noget freelancearbejde eller en honoraropgave - måske et foredrag, du holder en enkelt gang for en opdragsgiver, eller en artikel du skriver til et magasin.

Du betaler også B-skat, hvis du udelukkende har B-indkomst, eller hvis du som enkeltmandsvirksomhed (ikke ApS) har overskud. Dette overskud skal du svare B-skat af.

Hvordan beregnes B-skat?

Du beregner din B-skat ved først at trække AM-bidraget (arbejdsmarkedsbidraget) på 8 procent fra din B-indkomst (som er et bruttobeløb) og derefter bruge din trækprocent på det resterende beløb. De to tal lægger du sammen, og - voilá - du har regnet ud, hvad du skal betale i B-skat.

B-skatten skal du selv sørge for at indbetale til SKAT, og hvis du udelukkende har B-indkomst, kan du med fordel forskudsregistrere den hos SKAT. Så bliver regnestykket lavet for dig, og du kan betale din B-skat aconto. SKAT deler i dette tilfælde din B-skat op i 10 rater.

Trækprocent ved B-skat

Din trækprocent ved B-skat er den samme som din trækprocent ved A-skat. Du finder den på dit skattekort, som du kan se online hos SKAT.

B-skat i enkeltmandsvirksomheder

Der er forskellige måder at have et enkeltmandsfirma på. Hvis du har et enkeltmandsfirma, der ikke er et Aps (det er nemlig retteligt et selskab), skal du betale skat af dit overskud i virksomheden. Overskuddet betragtes nemlig som personlig indkomst. Den skat du betaler, er B-skat, fordi der ikke er nogen juridisk adskillelse mellem dig og virksomheden. Hvilket for eksempel er tilfældet, hvis du har et primært, "normalt" lønmodtagerjob hos en ekstern arbejdsgiver.

Har du derimod et ApS, hvad enten I er flere om det, eller selskabet er dit som enkelt mand, er virksomheden imidlertid en særskilt juridisk enhed. Du "er" altså ikke virksomheden og kan derfor give dig selv løn, som var du en lønmodtager ansat af en hvilken som helst anden ekstern arbejdsgiver. Du har to kasketter på: Med arbejdsgiverkasketten på skal du tilbageholde, indberette og afregne AM-bidrag, A-skat m.v., før du udbetaler lønnen til dig selv. Med lønmodtagerkasketten på i din egen virksomhed har du på denne måde en A-indkomst, har betalt A-skat etc., og du får en nettoløn ind på din konto. B-skat er altså ikke relevant for dig i dette tilfælde.

Betal B-skat

B-skat skal modtageren af B-indkomst selv betale direkte til SKAT. Er du arbejdsgiver, der for eksempel har brugt en freelancer til en opgave, og som du betaler med et honorar, skal du ikke bekymre dig om skattedelen. Bortset fra at du skal indberette bruttobeløbet på freelancerens cpr-nummer. Som arbejdsgiver er B-skat derfor ikke noget, du behøver at tænke videre over.

 

Gode råd fra DataLøn

Guide til den første medarbejder

Hent guide

 

Guide til ferieloven når du laver løn

Hent guide

 

Guide-undgaa-7-typiske-fejl-i-loennen-oktober-2021-1.jpg

Hent guide

Derfor er DataLøn nemt

Løn skal være nemt. Derfor kan vi hjælpe dig i gang, køre lønnen for dig og har en masse automatiske funktioner.

Skal løn være nemt?

Undgå fejl med DataLøn

Savner du prøveberegninger inden lønnen køres? Eller mulighed for at rette de fejl der er opstået? Få ro i maven med DataLøn.

Vil du undgå fejl?

Samlet finansløsning

Mangler du overblik, sammenhængende data og at kunne håndtere flere ansatte på en gang? DataLøn gør dit liv lettere.

Vil du have overblik?